Een blog over je plek innemen

Grenzen aangeven en plek innemen

Plek? Hoezo plek? Misschien zijn dit wel je gedachten bij het lezen van de titel van deze blog. Je plek innemen is dan ook geen veelgehoorde uitspraak. Althans, niet in het dagelijks leven. Doe je een opleiding of cursus in persoonlijke ontwikkeling, dan heb je er vast weleens over gehoord. Misschien heb jij je weleens afgevraagd, wat is mijn plek?

Welke plek neem jij in?

We maken allemaal onderdeel uit van verschillende systemen. Je familie, je werk, een vriendengroep; het zijn allemaal systemen. In elk systeem waar je deel van uitmaakt, heb je recht op een eigen plek. Dit kan zijn de plek die je bewust inneemt (je wetende plek), de plek die je krijgt van de groepsleden (de aangeboden plek), of de plek waar je onbewust staat (je magische plek). De plek die je inneemt vertelt iets over hoe je je gedraagt in de groep. We hebben een beeld van hoe we denken te moeten zijn, wat er van ons wordt verwacht en van de verantwoordelijkheid die we op ons nemen – terwijl die verantwoordelijkheid misschien ook wel bij een ander ligt. Je magische plek is de plek die je onbewust hebt meegekregen in je kindertijd. Als kind voelden we feilloos aan wat we moesten doen – en laten – om erbij te horen. Hieruit zijn onder andere overtuigingen en patronen ontstaan, waar we ons naar gedragen.

Jouw ruimte met alles wat er is

Tijdens de opleiding NLP ben ik al bezig geweest met mijn plek. Daar kwam het eerste besef hoe ik omga met mijn plek. Afgelopen week bij de opleiding Phoenix werd dit weer even glashelder bevestigd. Waar ik een oefening deed over grenzen aangeven en uiteindelijk eindigde bij mijn plek innemen, ook wel mijn ruimte. Ruimte gaat namelijk ook over grenzen. Mag jij jouw ruimte innemen precies zoals je bent? Met alles wat je meeneemt; naast je zachtheid ook je struggles, verdriet en boosheid. Eigen ruimte kan er alleen zijn als jij de kaders bepaalt. Het gebied waarin je vrij kunt bewegen, wat helemaal van jou is ongeacht waar je bent. Of je nu alleen thuis bent, in een druk gezin, op het werk, of bij vrienden. Door je ruimte in te nemen zeg je eigenlijk tegen jezelf dat je er volledig mag zijn.

Welke boodschap zou jij jezelf geven?

Wat houd je tegen om je ruimte in te nemen? In de oefening werd ik mij bewust dat het ging om (over)last. Ik wilde niemand tot last zijn en daardoor klapte ik dicht. Ik gaf niet aan wat er in mij omging. Door terug te gaan naar de kindertijd, waar bepaalde patronen vaak ontstaan, krijg je veel inzicht in waarom je doet zoals je doet. Je blijft als het ware gedrag herhalen wat niet (meer) stroomt met de huidige situatie. Toen was je klein en keek je met een andere blik naar de wereld om je heen. Je kunt jezelf een boodschap meegeven, wat je toen nodig had maar waarvan je nog niet in staat was om het jezelf te geven. De boodschap die ik mijzelf heb gegeven is dat het oké is om mijn ruimte in te nemen. Ik visualiseerde een kring van ruimte om mij heen. Een kring waarin ik vrij en ontspannen kan bewegen, met duidelijke kaders.

Oefening: loslaten en een nieuw besluit

  • Ga in gedachten eens terug naar de laatste keer dat jij je grenzen niet aangaf. Wat dacht je toen? Wat zag je? En wat voelde je in je lijf? Misschien had je het gevoel dat je keel werd dichtgeknepen. Dat je adem stokte en je lichaam verkrampte. Misschien voelden je schouders gespannen en kreeg je een knoop in je maag.
  • Wees je bewust van dit gevoel en denk terug aan de eerdere momenten in je jeugd. Wanneer heb je dit gevoel nog meer ervaren?
  • Vervolgens ga je verder terug naar je kindertijd. Heb je dit gevoel daar ook ervaren? Wat zou je tegen het kind van toen willen zeggen?
  • Geef jezelf een boodschap mee voor de toekomst. Dat wat je als kleine jij toen zo nodig had. Bijvoorbeeld dat het oké is om jouw ruimte in te nemen, dat je er mag zijn en je recht hebt op jouw plek.
  • Ervaar wat deze boodschap met je doet. Wat voel je in lichaam? Misschien voel je een ontspanning over je heen glijden. Voel je hoe de knoop zich losmaakt en er rust ontstaat.
  • Neem dit gevoel en jouw boodschap mee naar die laatste gebeurtenis. Wat verandert er in de situatie? En als je kijkt naar de toekomst, wat verandert er wanneer je een volgende keer jouw grenzen mag aangeven?
Denk regelmatig terug aan de boodschap die je jezelf hebt gegeven en voel het gevoel dat het je brengt. Je hebt alles al in je om jouw ruimte te creëren.