liefde of angst

Leven vanuit liefde

The light within
guides your way
always here to stay

Het is vroeg in de ochtend als ik deze woorden hoor. Ik voel hoe het mijn hart opent. Hoe ik liefde voel stromen. Zachtheid, compassie, licht. In Universele zin. Niet specifiek voor iets of iemand. Gewoon, voor alles. Een geluksgevoel borrelt op vanuit mijn buik. Is dit de sleutel naar een leven vanuit liefde, flow en levensenergie?

Liefde of slachtoffer?

Leven vanuit liefde klinkt soft. En misschien denk je wel dat dit betekent dat je dan overal genoegen mee moet nemen. Of dat je jezelf niet meer een “liefdevolle” schop onder je kont mag geven. Maar er is een verschil tussen liefde en slachtofferschap. Slachtofferschap drukt de energie naar beneden. Negatieve gedachten zorgen ervoor dat je geen uitweg meer ziet. Je voelt je leeg. Terwijl liefde met een heel andere bril kijkt.

Je kunt pas loslaten als je werkelijk hebt vastgepakt

Vanuit liefde accepteer je iedere situatie in je leven. Ook de situaties die je liever uit de weg gaat. Want je weet, ze brengen je verder. Je gunt jezelf de levenslessen die je nodig hebt om te groeien. In het accepteren van de lastigheden, ontstaat ruimte om los te laten. Je kunt namelijk pas loslaten wanneer je werkelijk hebt vastgepakt.

Vaak gaan we de lastigheden in het leven liever uit de weg. Negatieve gedachten over onszelf, overtuigingen, zorgen en angsten. We willen de confrontatie niet aangaan. En met het uit de weg gaan, krijgen ze een grotere plek in ons leven. We besteden energie aan het wegduwen, waardoor het vaak op onverwachte momenten nog harder op onze deur klopt.

Door de confrontatie aan te gaan met dat wat ons tegenhoudt, komen we dichter bij onze werkelijke kern.

Alles wat je buitensluit krijgt macht

Durf je de angst aan te kijken? Dan ontstaat er ruimte om te onderzoeken waar deze vandaan komt. Vaak van toen we heel klein waren. Je voelt hoe je jezelf aan het beschermen bent voor een pijn die niet meer van nu is. In plaats van de angst buiten te sluiten, open je je hart voor de ‘kleine ik’ die je was. En met het openen van je hart ontstaat compassie. Je begrijpt waarom je moeite hebt met bepaalde situaties, of waarom je het lastig vindt om ruimte in te nemen. Dit begrip creëert verlangen om het anders te doen. We hebben allemaal een innerlijke kracht om onszelf in de wereld te zetten. Door de confrontatie aan te gaan met dat wat ons tegenhoudt, komen we dichter bij onze werkelijke kern.

Compassie voor ieders levenspad 

Daar waar we ons hart kunnen openen voor onze eigen imperfecties, kunnen we dat ook voor de ander. Waar we vaak zo kritisch zijn op onszelf, zijn we dat ook op onze omgeving. Hebben we veel oordelen naar onszelf, dan projecteren we die ook vaak op anderen. Maar besef dat we allemaal een levensverhaal hebben. Als we verder kunnen kijken dan het gedrag van iemand, kunnen we zien dat dit gedrag ook is ontstaan vanuit oude ervaringen. Dat de ander ook heeft geleerd zichzelf te beschermen voor (oude) pijn waar hij of zij al zo vroeg mee te maken heeft gehad. In plaats van te oordelen, voelen we compassie voor het levenspad van de ander.

Vanuit je eigen kwetsbaarheid ontstaat ook ruimte voor de ander om zijn of haar kwetsbaarheid te delen.

Ik geloof dat we namelijk allemaal een levenspad te bewandelen hebben met levenslessen. We dragen allemaal een eigen lot in het leven. Betekent dit dat we andermans gedrag dan altijd moeten accepteren? Helemaal niet. Je mag je grenzen aangeven. Je bent helemaal vrij om uit te spreken hoe jij graag wilt omgaan met elkaar. Er is een verschil of dit vanuit oordeel of liefde wordt gecommuniceerd. Vanuit liefde houd je de communicatie bij jezelf. Je deelt wat jouw behoefte is en bent open over wat iets met je doet. Vanuit je eigen kwetsbaarheid ontstaat ook ruimte voor de ander om zijn of haar kwetsbaarheid te delen. Zo leren we elkaar en onszelf beter kennen. Een mooier cadeau is er niet als je het mij vraagt!

Kun je liefde voelen voor dat wat je in jezelf afwijst? Dat is al een mooie eerste stap naar leven vanuit een open hart.