blog over mijn ervaring met scancoaching

Mijn ervaring met ScanCoaching

In hoeverre luister je naar wat je lijf je vertelt in het leven? Ik geef toe dat mijn hoofd nog vaak de aandacht vraagt… of eerder opeist. Afgelopen periode heb ik een manier van coachen meegemaakt dat verder gaat dan dit bewustzijn, ScanCoaching. Ik deel graag mijn ervaring met je.

Wat is ScanCoaching?

ScanCoaching is een methode dat de energiestroom in het lichaam meet. Ons lichaam bestaat uit 100.000 miljard cellen die allemaal met elkaar communiceren via trillingen. ScanCoaching meet de frequentie van deze trillingen, waardoor op onbewust niveau bepaalde blokkades en patronen zichtbaar worden. Het geeft inzicht in het ontstaan van deze blokkades en patronen, zonder dat je daarvoor hoeft te graven.

Je lichaam weet al hoe het met je is

Eén van de uitgangspunten van ScanCoaching is dat lichaam en geest één zijn. Een uitgangspunt dat aansluit bij NLP en waar ik helemaal achter sta. Ik geloof dat ons lichaam ons meer vertelt dan dat wij af en toe horen. We zijn zo gewend om te leven vanuit ons hoofd. Nadenken over wat verstand-ige keuzes zijn en waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Keuzes maken we vaak op basis van wat ons verstand vertelt in plaats van ons gevoel. We willen het leven begrijpen, omdat het een gevoel van controle geeft. Dan wéten we in ieder geval waarom iets gebeurt, dan kunnen we het vastpakken en er “iets” mee doen. Wat dat dan ook mag zijn…

Levensthema of lichaamsthema?

Ik geloof dat ons lichaam veel beter weet wat goed voor ons is. Ons lichaam bestaat uit allemaal verschillende gebieden met een bepaald thema. Veel spreekwoorden zijn hiervan afgeleid. Denk maar aan de welbekende “knoop in je maag” als je iets spannend vindt, of het sprongetje dat je hart maakt als je ergens blij van wordt. En wat dacht je van de knoop in je schouders wanneer je te veel op je nek neemt? Veel antwoorden op vragen zitten al in onszelf, ons intuïtie huist in ons lichaam en stuurt ons om dichterbij onszelf te komen. We zijn alleen zo ver van ons gevoel en intuïtie verwijderd geraakt, doordat ons ratio vaak de overhand wint.

Het conflict tussen hart en hoofd

Mijn vraag voor deze sessie was hoe ik in verbinding kan blijven met mijzelf in de stappen die ik zet. Ik merk dat ik het soms lastig vind om 100% op mijzelf te vertrouwen in het ontwikkelen van mijzelf als freelancer, ondernemer en als mens. Mijn hoofd draait zo nu en dan overuren in het bedenken van alle mogelijke stappen die ik kan zetten om meer vanuit mijn hart te gaan leven. Grappig eigenlijk… Mijn hoofd probeert mijn hart te adviseren terwijl deze twee op dit moment een andere taal spreken. Ik heb al veel stappen gezet om meer in mijn kern te komen, toch blijft een deel van mij geneigd om vanuit ratio het leven aan te gaan. Hardnekkige patronen zal ik maar zeggen… Mijn oplossingsgerichte vermogen is hoog. Ik kan ongeduldig zijn, een gejaagdheid voelen in mijn ontwikkeling en wil vooral weten wáárom ik de dingen doe zoals ik ze doe, zodat ik er direct iets aan kan veranderen. Enerzijds brengt dit me veel; ben ik ergens ontevreden over, dan kom ik in actie. Anderzijds geef ik daardoor niet altijd ruimte aan wat mijn lijf mij wil vertellen. Ik gebruik mijn hart en hoofd los van elkaar, terwijl deze twee samen de ultieme samenwerking hebben. Je kunt niet zonder het één en niet zonder het ander. Door ze met elkaar te verbinden kan ik hand in hand met allebei door het leven gaan. Mijn hart laat mij luisteren naar mijn verlangen, mijn passie en naar wat mijn lijf mij vertelt. Mijn hoofd maakt het actiegericht en helpt bij het realiseren van missie.

Overtuigingen en patronen

Naast de energiestroom in het lichaam, wordt ook gemeten waar bepaalde patronen vandaan komen. Vaak ligt hier een overtuiging aan ten grondslag, een gedachte die we voor waar hebben aangenomen. Bij NLP heb ik al veel over mijn overtuigingen ontdekt. Ik vond het dan ook bijzonder dat deze overtuigingen ook in de scan naar voren kwamen. Naast mijn oplossingsgerichte denken, komt daar ook een stuk ongeloof naar mijzelf vandaan. Niet volledig durven vertrouwen op mijzelf, waardoor ik het leven probeer te begrijpen. Doordat ik nu bewust ben van deze patronen, kan ik ze gaan herkennen en het besluit nemen om het anders te gaan doen.

Wat wordt mijn focus?

Na deze bijzondere sessie ligt mijn focus op de energiestroom van mijn hart. De scan liet zien dat mijn hart moeiteloos stroomt vanuit liefde en passie. Liefde en passie voor mijn werk, voor de mensen die dichtbij mij staan en het proces waarin ik aan mijzelf werk. Deze energiestroom mag nog meer naar buiten komen. Ergens leef ik nog niet ten volle vanuit mijn hart, houd ik mijzelf tegen door bepaalde overtuigingen vanuit ongeloof naar mijzelf. We kennen ze denk ik allemaal wel, gedachten zoals ‘ben ik wel goed genoeg?’ en ‘straks kan ik het niet, faal ik”. Angsten die mij tegenhouden om dát te doen waarvan mijn hart een sprongetje maakt. In plaats van het willen begrijpen, ga ik meer aandacht geven aan mijn lijf. Ik ga de zachtheid op zoeken via lichaamswerk, yoga en massage, en op die manier steeds meer het lijntje leggen naar mijn lijf. Vanuit zelfliefde in het leven gaan staan, waardoor ik meer op mijzelf ga vertrouwen en ik mijn hartenergie naar buiten kan laten stromen. Dat hoofd dat werkt wel. nu mag ik via mijn lijf meer gaan staan in mijn kern. Ik hoef niet alles meteen te begrijpen. Soms is het ook oké om iets er gewoon te laten zijn, zonder direct vooruit te hollen naar een oplossing. Gewoon even voelen en accepteren wat er is, zodat er ruimte ontstaat om los te laten.

Ben je nieuwsgierig naar ScanCoaching? Je mag me altijd een berichtje sturen, dan vertel ik je er graag meer over! Je kunt natuurlijk ook even een kijkje nemen op de website: www.scancoaching.nl.