reflecteren op het jaar

Mijn thema van 2018

Aan het eind van het jaar merk ik dat ik meer nadenk over wat het afgelopen jaar mij heeft gebracht. Welke uitdagingen kwamen voorbij en wat heb ik daar mogen leren? Deze inzichten helpen mij, naast het besef waar ik vandaan kom, om mijn focus voor 2019 te bepalen. Welk thema wil ik dat komend jaar centraal staat? Hier bewust mee bezig zijn helpt om concreet te maken waar ik naartoe wil en wat ik daarvoor nodig heb. Juist door eerst naar het verleden te kijken, word ik mij bewust van de richting die ik op wil. We leren van de dingen die we achter ons laten en groeien door de stappen die we in de toekomst gaan zetten.

Mag de stilte er zijn?

In gedachten ga ik terug naar 1 januari 2018. Ik vierde oud & nieuw met familie in Leiden en zat in de auto terug naar huis. Ik voelde me leeg. Een stilte gleed als een deken over mij heen. Ik wilde even niets anders dan alleen met mijzelf zijn. Een heel nieuw jaar lag voor me en ik wist nog niet hoe dit eruit zou komen te zien. Op dat moment zat ik middenin m’n NLP Master opleiding, wat de nodige uitdagingen met zich meebracht. Inzoomen op de dingen die je liever uit de weg gaat en gedachten vastpakken die je onzeker maken. Ik vond het niet makkelijk. Ik zocht veel afleiding om vooral niet alleen met mijn gedachten te zijn. Etentjes buiten de deur, een fotografiecursus naast mijn opleiding (want ik had nog best een gaatje in mijn agenda), werken en de eerste freelance opdrachten; ik pakte veel dingen tegelijk op uit angst om de stilte in mijzelf tegen te komen. Een reflex dat ik ken van “vroeger”. Wat in mij roept om aandacht? En wat ga ik uit de weg door het heel druk te hebben? Ik kon de stilte (nog) niet aan.

En mag ik er zijn?

Het eerste half jaar van 2018 stond vooral in het teken van mijn scriptie voor de NLP Master opleiding. Ik onderzocht wat maakte dat ik zo op zoek was naar de bevestiging van anderen. Ik durfde niet te gaan staan voor mijzelf en liet keuzes afhangen van de mening van anderen. Dit was dan ook dat wat ik probeerde te ontwijken met een volle agenda. Het verlangen om voor mijzelf te kiezen en tegelijkertijd de angst daarvoor. Angst of ik het wel kan, goed genoeg ben en angst om mij los te maken van de mening van anderen. Om er alleen voor te staan en volledig te geloven in mijzelf. Vanuit zelfvertrouwen mijn pad te bewandelen en mij te laten sturen door mijn hart.

2018 was… Speak up

Het verlangen om voor mijzelf te gaan werken groeide met de dag. Een leven creëren waarin ik de dingen doe die mij energie geven, waar ik passie bij voel en die het beste in mij naar boven halen. Als ik kijk naar de uitdagingen die op mijn pad kwamen, zie ik dat de grote lijn hierin steeds weer terugkomt op het stukje grenzen aangeven en uitspreken wat ik wil. Ik liep niet alleen tegen mijn eigen grenzen aan, ik werd ook uitgedaagd om mijn grenzen uit te spreken. Al was het al omdat ik minder wilde gaan werken zodat ik meer tijd kreeg voor het freelance werk. Daarnaast ook als freelancer realistisch zijn naar het combineren van twee banen en mijn grenzen bewaken. Speak up! Ik zag er als een berg tegenop en wist ook dat dit de eerste stap was naar het gaan staan voor mijzelf.

Mijn ultieme uitdaging

Ook tijdens de NLP Master certificering speelde speak up een grote rol. Mijn verhaal delen in de vorm van een presentatie voor ruim 50 medecursisten. Een hele zaal vol verschillende meningen, gedachten en misschien wel oordelen. Hoe ga ik daarmee om? Dit was voor mij een grote stap in het gaan staan voor mijzelf. Steeds weer vertelde ik mijzelf dat dit mijn verhaal is dat geen goed of fout kent. En terwijl ik met hartkloppingen het podium opliep, weet ik nog hoe de rust langzaam terugkeerde zodra ik begon te vertellen. Een innerlijk weten die me vertelde dat het goed was. Dat is de boodschap die ik steeds weer terughaal uit de verschillende situaties. Telkens was daar een soort innerlijke bron van vertrouwen die me vertelde dat het goed was om de uitdaging aan te gaan. Steeds weer een stapje uit mijn comfort zone naar mijn kern.

Wat is jouw thema?

Ben jij je bewust wat voor jou centraal stond het afgelopen jaar? Als je de gebeurtenissen op een rij zet, zie je daarin vaak een rode draad. Een thema dat steeds is teruggekomen, zoals bij mij speak up. Ik geef je graag een paar tips hoe je kunt reflecteren op het afgelopen jaar en jouw thema gaat herkennen.

  1. Zoek een rustig moment waarin je even helemaal ruimte en tijd hebt voor jezelf. Pak een vel papier en een pen erbij.
  2. Sluit je ogen en ga in gedachten terug naar januari 2018. Hoe zag je leven eruit? Wat deed je daar? En hoe voelde je je?
  3. Schrijf voor jezelf op, op welk punt jouw jaar startte. In gedachten vlieg je als het ware over een tijdlijn naar voren. Wat kom je onderweg tegen?
  4. Schrijf de gebeurtenissen op die je tegenkomt, dit kunnen grote en kleine situaties zijn. Het feit dat ze in je opkomen, betekent dat ze voor jou van betekenis waren. Waarom was deze gebeurtenis belangrijk? En wat was de uitdaging? Wat heb je mogen leren?
  5. Als je in het hier en nu bent gekomen, kijk dan eens naar de gebeurtenissen die je hebt opgeschreven. Wat was jouw thema het afgelopen jaar?

Nu weet je wat 2018 voor jou heeft betekend. Wat neem jij mee naar 2019 en wat word jouw thema komend jaar?