blog droom leven

Stel dat je je droom nu al kunt leven…

“Ik zie twee openslaande deuren naar de tuin. De zon schijnt en mijn hond ligt loom in de zon een dutje te doen. Een paar katten drentelen heen en weer, en in de verte zie ik kippen rondscharrelen. Op tafel staat mijn laptop geopend, ik schrijf een boek. Ik sta op en loop met een kop koffie de tuin in. Enkel geluiden van rust, vogels en een zuchtje wind vergezellen mij. Ik voel me innerlijk rustig, stabiel. Alsof ik word omarmd door tijdloosheid. Niets hoeft af, geen deadlines. Het is goed, precies zoals het is. Heb ik inspiratie, dan schrijf ik. Voel ik het niet, dan doe ik iets anders. Ik laat me inspireren door het buiten zijn, door de natuur. En ik geef deze inspiratie weer door via mijn woorden op papier. Als een oneindige stroom dat door mij heen vloeit, van buiten naar binnen en weer terug.”

‘Dit is mijn toekomstdroom’, antwoord ik tijdens mijn studiedag. Eén van mijn medecursisten luistert aandachtig. ‘Waar droom je van?’, was de vraag van de trainer. ‘En verdiep deze droom eens verder’.

Een realistische droom

Ik ken deze droom goed. Het beeld is eens tijdens een visualisatie in mij opgekomen en het heeft me nooit meer verlaten. En weet je wat zo fijn is? De droom is zo realistisch. Ik voel een diep vertrouwen dat dit moment gaat komen. Dat ik daar door de opengeslagen deuren mijn tuin in loop en geniet van alle elementen om mij heen.

Veel meer dan dat

Tijdens het vertellen van mijn droom, besef ik dat deze droom veel meer betekent dan slechts het beeld dat ik daar schets. Het gaat veel verder dan die opengeslagen deuren, of die hond in de zon. Het gaat om het gevoel dat dit beeld mij brengt. 

  • Het gevoel van tijdloosheid: niets moet, alles mag. 
  • Het gevoel van rust: geen gejaagdheid om iets te bereiken. 
  • Het gevoel van volledige acceptatie in het moment: het komt precies zoals het komt.
  • De inspiratie die stroomt: ontvangen en weer doorgeven.

Ik hoef niet harder te werken dan nodig. Gras groeit ook niet sneller wanneer je er harder aan trekt. 

Alles is er al

Dit zijn waarden die voor mij belangrijk zijn. Die mij een gevoel geven van thuiskomen. Zoals ook het buiten zijn en de natuur mij in verbinding brengen met mijn kern. Ik word geïnspireerd door het buiten zijn, de elementen in de natuur; zon, dieren, groen, stilte.

Al deze waarden kan ik nu al ervaren. Daarvoor hoef ik mijn toekomstdroom niet eerst voor waar te maken. Nu al kan ik bewust iedere dag iets doen om het gevoel van tijdloosheid, rust, acceptatie en inspiratie te ervaren. Zo kan ik dagelijks een wandeling maken in de natuur. Of met een kop koffie genieten van de zon op mijn dakterras. En iedere week een dag hebben waarin ik geen afspraken maak, helemaal vrij om te vullen precies zoals het komt.

Wat kun je nu al doen?

Wat ik je wil meegeven is, kijk eens naar jouw dromen. Wat vertellen ze jou? En wat kun je nu al doen om een beetje van je droom in het hier en nu te ervaren? 

  • Leef je helemaal in, in jouw droom. Sluit je ogen en visualiseer dat je daar bent waar je zo naar verlangt. Wat zie je? Wat denk je? En wat voel je? Wat maakt dat dit gevoel belangrijk voor je is? 
  • Maak een lijstje van dingen die je nu al kunt doen om dit gevoel te ervaren. 
  • Probeer iedere dag of iedere week iets van dit lijstje te doen. En wees je bewust van het gevoel dat het je brengt! 

Moet je dan hiermee je toekomstdromen verder loslaten? Omdat je het uiteindelijk allemaal in jezelf kunt vinden? Nee hoor, ik ga nog steeds voor de openslaande deuren naar een tuin in bloei, inclusief hond. Dromen is heerlijk! Het maakt alleen dat je nu al kunt genieten van dat wat voor jou belangrijk is in het leven.

Wat ga jij doen om je droom nu al te leven?